bilde av valper
   

Artfex bilbur

 
Visste du at...
det finnes en myte som sier at tispen har godt av å få et kull med valper, spesielt om hun er litt stresset og utagerende. Dette stemmer ikke. Tispen blir ikke roligere og man skal aldri avle på en hund som ikke har gode egenskaper fra før.
 
Kjøp seng til valpen din her
 
   

 

 

schäfer valper
Visste du at..
Store hunderaser har større søvnbehov enn små. En mastiff kan f.eks. trenge rundt 18 timers søvn per dag, mens en mindre rase kan klare seg med 12 timer.
 

 

hundelek dobbelthale
 
Visste du at...

…en hund har ca 1700 smaksløker. Det kan sammenlignes med kattens 470 og menneskets 9 000.

…en hund har opptil seks ganger bedre mørkesyn enn et menneske.

 

 

6 fornuftige aktiviteter med valpen

De første månedene trenger ikke valpen noe ekstra stimulering utover det å være til og oppdage verden rundt seg. Å la den være sammen med deg i hverdagen og oppdage og å være nyskjerrig på egen hånd, men også at du tar deg tid til å omgås den lille er det eneste som trengs. Det finns aktiviteter du kan gjøre, men med måte:

1. Tilby leker. La valpen velge selv når den vil leke. Ha noen enkle leker i en bøtte eller eske, slik at det lager litt lyd når valpen skal finne lekene sine.

2. Oppdage verden. Utemiljøet er veldig stimulerende. Ta med valpen ut i hagen, i skogen, i parken og la den oppdage verden: blomster, gress og trær, insekter og småkryp, biler som kjører forbi, barn som roper, fugler som kvitrer og alt hva som høres og ses kan.

3. Besøk byen. Ta med valpen til byen. Sett deg på en benk eller en kafè og la valpen observere omgivelsene, og kanskje hilse på en og annen.

4. Møter. Omgås med andre hunder. Eldre hunder lærer valpen sosial kompetanse og valper lærer mye av å leke med andre valper.

5. Lek og kos. Det er både koselig og morsomt å ha nærkontakt med valpen. Gå ikke inn i drakamper eller brytekamper med valpen hvor den drar og biter i hender, klær og føtter. Leke og kose på gulvet eller i sofaen er bra.

6. Enkel søklek. Rull eller gjem en ball eller annen leke. Litt hjernetrim er bare bra, men det skal være lystbetont uten krav og på valpens premisser.

Bra leker for valpen:

- en myk ball å rulle
- et gummibein eller lignende å bite i
- en gammel sokk med avispapir inni som lager lyd eller en plyshleke 
- Naturen i hagen eller parken

dogo-canario-valp

Vet du...

Når valpen nærmer seg et halvt år kan det være lurt å øke aktivitsnivået. Litt mer mosjon og hverdagslydighet er bra å begynne med.