bilde av valper
   

Artfex bilbur

 
Kjøp seng til valpen din her
 
   

 

 

schäfer valper
 
 
 

 

hundelek dobbelthale
 

 

 

6 måter for hunden å vise vennlighet på

Har du oppdaget hvilken fantastisk diplomat du har i din hund?

Del 1

Ser bort.
 Det første en hund gjør for å dempe en annen part er å se bort. 

Vi gjør det også. Vi står jo gjerne ikke i heisen med en fremmed og stirrer denne rett i øynene i en lengre periode før vi ser bort. 

Utfordre gjør man altså ved å møte en annens blikk, å roe ned gjør hunden ved å se bort. Dette tydeliggjør hunden ved gjentagelse, hvor den ser og så ser bort. 
Hunden forsterker dette ytterligere ved å snu bort hode og tilslutt hele kroppen.

Del 2

Gjespe
. Et annet tydelig signal på vennlighet er gjesping. 

Hunden gjesper for å roe ned seg selv, men også for å dempe deg. Selvfølgelig kan hunden gjespe for å få mer oksygen, men legg merke til forskjellen, så vil du forstå hvor ofte hunden har behov for å roe seg selv eller deg.

Det trenger ikke å være veldig skummelt eller ubehagelig før hunden gjesper. Om du løfter opp en liten valp, vil den mest sannsynlig gjespe. Det er jo litt skummelt å sveve høyt oppe i luften.

Om du plutselig stopper valpen fra å gjøre noe, så gjesper den nok antagelig da også. Om den merker at du er irritert, vil den også gjespe for å roe ned deg.

Studer hunden neste gang du blir overveldende glad! Fikk du en gjesp da også? For oss mennesker er det veldig tydelig når vi er glade, men for hunden blir dette veldig ofte i meste laget, som får den til å gjespe. 

Studer hunden din neste gang du roser den for å gjøre noe bra. Får du en gjesp til svar, bør du kanskje tenke litt. Om hunden syns du blir for intensiv eller nærgående kommer den ikke til å ville gjenta handlingen fordi den da ikke vil ha ros.

Del 3

Slikke seg rundt munnen.
 Å slikke seg rundt munnen er også en måte for hunden å avvæpne et annet individ. Her menes ikke det store slikket du får rundt hele ansiktet eller intens småslikking av en liten sprellende valp. 

En blidgjørende gest med tungen menes mer som at en liten del av tungen stikker ut og dras raskt inn igjen. Samtidig som hunden rører seg rolig og har ørene (øreroten) tilbakedratt slik at øynene nesten blir mandelformet.

En hund som slikker seg rundt munnen er ingen trussel.

Del 4

Myser. Når hunden drar ørene langt bak i nakken, resulterer det i at hundens krone og panne oppfattes som høy, og øynene mildt mandelformede. Enda vennligere blir hunden når den samtidig flakker med blikket og slikker seg om munnen. 

Når ørene dras tilbake blir også munnvikene lange og det ser ut som hunden smiler.

Del 5


Opptrer høflig. En vennlig leende hund nærmer seg deg med bakover vinklede ører og hode lavt. Om hunden nærmer seg deg med rettoppstående ører eller utover vinklede ører (hengende ører) kan det oversettes som at hunden ikke er leende. Da kan hunden ignoreres. 

Undervurder ikke kraften i uteblivelse av oppmerksomhet. 

Del 6

Haleføring i forskjellig høyde.
 At hunder vifter med halen når de er glade vet alle, men om den vifter høyt eller lavt betyr ulike ting.

En høyt viftende hale viser vennlighet, men samtidig at hunden forsøker å imponere det andre individet (for eksempel en hannhund som prøver å imponere en tispe). 

Vifter hunden halen fra side til side i rygghøyde betyr det at hunden ler og er glad. 

Vifter hunden halen lavt, med haletippen mellom hasene, kan man si at hunden er usikker.

En hund truer ved å:
- stirre
- bli stiv
- knurre
- bite

En hund ler ved å:

- Se bort
- Senke ørene
- By opp til lek
- Vende ryggen til
- Vifte på halen
- Slikke seg rundt munnen
- Løfte tassen
- Avlede (klø seg i nakken, snuse i bakken, riste seg)
- Gjespe

pekineser som slikker seg rundt munnen