bilde av valper
   

Artfex bilbur

 
Visste du at...
det finnes en myte som sier at tispen har godt av å få et kull med valper, spesielt om hun er litt stresset og utagerende. Dette stemmer ikke. Tispen blir ikke roligere og man skal aldri avle på en hund som ikke har gode egenskaper fra før.
 
Kjøp seng til valpen din her
 
   

 

 

schäfer valper
Visste du at..
Store hunderaser har større søvnbehov enn små. En mastiff kan f.eks. trenge rundt 18 timers søvn per dag, mens en mindre rase kan klare seg med 12 timer.
 

 

hundelek dobbelthale
 
Visste du at...

…en hund har ca 1700 smaksløker. Det kan sammenlignes med kattens 470 og menneskets 9 000.

…en hund har opptil seks ganger bedre mørkesyn enn et menneske.

 

 

Hva betyr hundens signaler i møte med andre hunder?

Farten

Den møtende hundens hastighet har stor betydning. Noe som nærmer seg i høy fart, oppleves som en trussel i hundens verden. Høy hastighet dominerer. Selv om alle andre signaler er vennlige, gjør farten at den møtende hunden tviler og blir usikker. Hastigheten er tydelig. En usikker hund, trenger mere tid i forbindelse med møter. Har en hun høy fart inn i møtesituasjonen, tar ofte møte mye lengre tid, enn om begge hundene nærmet seg hverandre langsomt.

Blikket

Blikket er viktig, den styrer mye av hundens språk. Et rettet blikk er et frammover signal som skaper et trykk mot den møtende. Hunden er på vei dit blikket er rettet. Siden er det bare å plusse på andre tydelige signaler som kroppsholdning og hale.

Blikket kan også fortelle at hunden viser underdanighet, men samtidig at den er klar til å si ifra om det trengs. Når en rettet blikk plutselig viker litt, også bare en smule, slipper hunden på trykket mot den møtende hunden.

Ørene

Det har ingen betydning om ørene henger eller står rett opp. Se på ørefeste, nærmest hode, om ørene henger. Den bevegelsen er helt identisk på hunder med hengende eller stående ører.

Ørene frammover er et tydelig framoversignal, hunden er oppmerksom. Samtidig legger det litt trykk på den møtende hunden. Hunden er positivt innstilt med hele fokuset rettet mot den andre hunden. Signalet kan oversettes som ” Lyset er rettet på deg”.

Når ørene rettes rett opp mot himmelen, kan dette oversettes med at hunden ”flørter”. Det er et ydmykt signal, en vennlig innstilling. Når ørene rettes bakover vil hunden vise enda mer ydmykhet. Dette er et rolig signal.

Munnen

Munnvikene er vanskelige å se. De forskjellige rasene er bygd forskjellig også i ansiktet. Derfor er det forskjell på hvordan munnvikenes signaler brukes og synes. Men generelt gjelder følgende:

- Korte munnviker er et framoversignal, hunden viser dominans og legger trykk framover.

- Lange munnviker, når de dras bakover, er et rolig og ydmykt signal. Ofte gjøres dette enda tydeligere med en synlig slikk med tungen.

- Når munnen er åpen og hunden puster kraftig, er møtesituasjonen stressende. Hunden vet ikke riktig hva den skal gjøre, den har vanskelig for å tolke den andre hunden.

Kroppsholdningen

Strekt kropp med vekten framover, er et framoversignal. Den hunden vil bestemme i møte med en annen hund, uansett om intensjonen er lek eller ren dominans.

Om kroppen er lav med tyngdepunktet bak, vil hunden dempe den møtende. Det er et svar på den andre hundens ”trykk”, hvor intensjonen er å vise at den er mild og rolig.

Når tyngdepunktet er så lavt bak at hunden nesten setter seg på rumpa, ja da har den møtende hundens fart og øvrige signaler vært alt for kraftfulle.

Halen

Lær deg hvordan akkurat din hund bruker halen. Noen raser holder halen kjempehøyt tross at den nesten ikke går over enden på ryggen. En hale som holdes høyt, rett opp og vibrerer mer en vifter, legger et skikkelig trykk mot den møtende. Da rører resten av kroppen seg langsomt og litt stivt. Den hunden vil bestemme og føler seg størst.

Men den høye halen kan veldig raskt senke seg litt. Da avtar trykket. Samtidig begynner ofte halen å svinge litt mer. Om hundens blikk i tillegg viker bort, viser hunden at den har innsett at den møtende hunden er enda ”større”.

En viftende hale i brede svinger på høyde med enden på ryggen, betyr at hunden er vennligsinnet. Om halen er lavere vil hunden dempe og roe ned. En veldig lav hale, kanskje til og med mellom beina, viser en veldig redd hund som demper alt den kan.

Raggen (hårene på ryggen reiser seg)

Det er vanskelig å tolke hva det betyr når hårene på ryggen reiser seg. Håret på noen individer reiser seg ofte og lett. Hos andre hunder syns den knapt, selv om andre signaler er veldig tydelige. Dessuten ser vi ikke raggen på langhårete hunder.

Den enkleste måten å tolke raggen på er at den forsterker andre signaler, den reiser seg sjelden først, alene eller spesielt tydelig. Kanskje kan man sammenligne det som menneskets ”gåsehud”. Den finnes der, men er vanskelig å kontrollere.

hundens signaler i møte med andre hunder