bilde av valper
   

Artfex bilbur

 
Visste du at...
det finnes en myte som sier at tispen har godt av å få et kull med valper, spesielt om hun er litt stresset og utagerende. Dette stemmer ikke. Tispen blir ikke roligere og man skal aldri avle på en hund som ikke har gode egenskaper fra før.
 
Kjøp seng til valpen din her
 
   

 

 

schäfer valper
Visste du at..
Store hunderaser har større søvnbehov enn små. En mastiff kan f.eks. trenge rundt 18 timers søvn per dag, mens en mindre rase kan klare seg med 12 timer.
 

 

hundelek dobbelthale
 
Visste du at...

…en hund har ca 1700 smaksløker. Det kan sammenlignes med kattens 470 og menneskets 9 000.

…en hund har opptil seks ganger bedre mørkesyn enn et menneske.

 

 

Hvordan få en trygg hund?

Gi veiledning

Du og hunden din lever i menneskets verden, hvor våre regler og praksis ikke alltid er like naturlige for en hund. Jo tydeligere du viser hunden din at du kan tilby både svar og alternativer, jo sikrere føler hunden seg i menneskeverdenen.

Eksempel:

1. Dere møter en gruppe høylytte mennesker. Hunden din reagerer kanskje med å gjøre seg liten eller å blåse seg opp.

- Du bryter raskt hundens oppmerksomhet framover enten ved et ord eller å ta på den på en måte som sier ” se her!”. Så fort hunden er oppmerksom på deg, gir du den en rask kommando enten ”sitt”, ”ligg”, ”gi lapp”, ”rull rundt” eller noe annet den kan.

- Bytt retning eller snu. Gå en liten omveg. Ikke dra med deg hunden, lokk den eller la den gå fot.

- Du viser ikke et sekunds uro, alt skjer naturlig. ”Hæ! Hva da fremmede mennesker?”

- Du har gitt hunden både et svar: ”det der er ingenting å bry seg om” og et alternativ: ”kom så leker vi!”.

- Etter en tids trening kommer hunden til å høre etter bedre. Den spør deg ved å se opp på deg. Du svarer ved å berømme den for å ta kontakt.

Du kan oppføre deg på denne måten uansett hva dere møter, hører eller blir utsatt for. Du gir hunden veiledning på en måte som den liker. Resultatet blir at hunden føler seg trygg med deg og det styrker hunden.


Ros mye

Det går fort når hunder kommuniserer. Derfor er det viktig å være rask når du vil være tydelig, ettersom hundens usikkerhet minsker når den forstår deg.

- Jo raskere vi roser på riktig sted, dess mer tror hunden på sin egen evne.

- Det er klokt å rose hunden minst dobbelt så mye som man korrigerer den. Ros for vel utført arbeid er en super måte å få hunden til å vokse mentalt. Si ifra når den gjør feil, men skru opp styrken på rosen når den gjør riktig.

- Glem ikke å rose små ting også. For eksempel når hunden kaster et blikk på deg under turen, det er faktisk også verdt et ”Bra”.


Vis selvsikkerhet

Tenk etter hvordan du selv oppfører deg i situasjoner hvor hunden begynner å tvile eller å reagere med redsel.

- Mange hunder som for eksempel er redd for nyttårsraketter har fått sin redsel forsterket gjennom eiere som har trøstet og på alle mulige måter forklart at pangpanget er fullstendig livsfarlig.

- Ikke syns synd på og trøst hunden i slike tilfeller. Menneskelige ord uttalt med myk og pipete stemme får motsatt effekt. Hunden spør: ” hjelp, er det der farlig”. Om man da er trøstende med hunden, vil den tolke det som et ja.

- Om du fullstendig overser det hunden reagerer på, verken viser med kroppsspråk eller blikk at du bryr deg. Da er ditt svar krystallklart på hundespråk. Du sier: ” det der er så ubetydelig at jeg ikke engang merker det”.

utrygg hund