bilde av valper
   

Artfex bilbur

 
Visste du at...
det finnes en myte som sier at tispen har godt av å få et kull med valper, spesielt om hun er litt stresset og utagerende. Dette stemmer ikke. Tispen blir ikke roligere og man skal aldri avle på en hund som ikke har gode egenskaper fra før.
 
Kjøp seng til valpen din her
 
   

 

 

schäfer valper
Visste du at..
Store hunderaser har større søvnbehov enn små. En mastiff kan f.eks. trenge rundt 18 timers søvn per dag, mens en mindre rase kan klare seg med 12 timer.
 

 

hundelek dobbelthale
 
Visste du at...

…en hund har ca 1700 smaksløker. Det kan sammenlignes med kattens 470 og menneskets 9 000.

…en hund har opptil seks ganger bedre mørkesyn enn et menneske.

 

 

Venn valpen til halsbånd

- Lek en liten stund med valpen, by på deg selv og ikke bruk leker. La valpen kravle over deg og dytt litt til den og "klyp" litt med fingrene så den syns det er skikkelig gøy. 

Avbryt leken før valpen blir trøtt og begynn å kose med valpen. Stryk den rolig over ryggen og vær rolig. 

Valpen blir mest sannsynlig raskt rolig i din favn, eller ved siden av deg på gulvet. Da tar du med selvsikkerhet og trer valpehalsbåndet over hodet på valpen. 

Valpehalsbåndet skal være så stort at hverken snute eller ører blir klemt når du tar det over hodet på valpen. Ikke si en lyd, bare vær rolig og trygg. 

Kanskje begynner valpen å hoppe runt med en gang eller klø seg eller forsøke å bite i valpehalsbåndet. Da er det viktig at du fortsatt er helt rolig og ikke sier noe. 

Men så plutselig begynner du å leke en skikkelig kul lek igjen, og så nok en liten kosestund. Ikke rør valpehalsbåndet, men gjør dette om igjen noen ganger, og valpen vil ganske raskt venne seg til valpehalsbåndet. 

Når valpehalsbåndet er en selvfølgelighet er det tid for å gjøre akkurat det samme med kobbelet.

valpehalsbaand

Venn valpen til kobbelet

Når valpen har valpehalsbåndet på seg og dere leker, avbryt leken med litt kos, sett på kobbelet men hold ikke i det. 

Kobbelet henger på når du igjen drar i gang en kul lek igjen. Om du kan uten at valpen bryr seg, tar du og holder i kobbelet med en hånd og leker med den andre. 

Avbryt leken, sett deg og snakk rolig til valpen. Om valpen går av gårde og kobbelet blir stramt, sitter du bare helt rolig i andre enden. 

Gjør ikke et nummer av at valpen sitter fast og ikke kommer noen steder. Om valpen er helt rolig er øvelsen ferdig her. 

Om den girer seg opp, venter du til den setter seg og ser på deg. Da vil valpen ha en forklaring. Men det eneste du gjør er å invitere til lek igjen, en kort lek som avsluttes med at du, helt ubetydelig tar av kobbelet igjen. 

Etter noen sånne øvelser har valpen vent seg til følelsen av å ha begrenset rekkevidde.

Gå korte turer

Du har begynt å trene på at valpen skal følge deg uten kobbel. Du har gjort deg interessant og trygg og valpen elsker å følge etter deg ettersom du gjør mye gøy og er spennende. Da er det på tide å øve på korte turer. Valpen har vent seg til kobbelet når du sitter stille, så sett deg ned og ta på kobbelet. Prat rolig med valpen uten noen form for trøst og medlidenhet, da blir valpen bare usikker. Begynn å gå, og gå 5 meter og sett deg ned. Trener du dette gradvis og uten at valpen mislykkes en eneste gang, ved og ikke bli redd eller irritert på kobbelet, vil treningen gå raskt fromover. Lykke til!